Oliwa z Oliwek Extra Vergine – jaką wybrać?

wpis w: Bez kategorii | 0
oliva-toskanska-2
oliva extravergine z Toskanii

Przystępując do zakupów oliwy – pierwsze co należy zrobić to sprawdzić na etykietce czy produkt posiada określenie extra vergine co oznacza jego wysoką naturalność i kwasowość poniżej 0.8%. Informacji o poziomie kwasowości na etykietce się nie umieszcza a to on jest najważniejszym klasyfikatorem oliwy. Jeśli zatem nie ma na etykiecie określenia extra vergine to nie ma sensu sprawdzać cokolwiek dalej, tylko od razu odłożyć produkt na półkę. Kolejną informacją na którą powinniśmy zwrócić uwagę to miejsce tłoczenia oraz butelkowania. Jeśli spotkamy się z opisem – wytłoczone i butelkowane w UE, to możemy też pozostawić butelkę na półce. Może to być bowiem jakiś bliżej nieznany konglomerat oliwek oraz tłocznia podobnie jak produkt finalny, bez charakteru. Jeśli natomiast na etykiecie poza informacją extra vergine znajdziemy też wymienione z nazwy gospodarstwo w którym oliwę wytłoczono a do tego jeszcze zabutelkowano to już warto się takim produktem zainteresować. Kolejnym ważnym elementem gwarantującym wysoką jakość oliwy jest nazwa odmian z jakich ją wytłoczono. Dobra oliwa zawsze taką informację posiada na etykiecie.

Warto pamiętać, że oliwa extra vergine pochodząca z Umbrii jest przeważnie delikatniejsza, mniej gorzka w smaku od oliwy extra vergine tłoczonej w Toskanii.

Olio Extra Vergine di Oliva Stefania Mezzetti

oliva extravergine z Umbrii
oliva extravergine z Umbrii

Gospodarstwo agroturystyczne Stefani Mezzetti to firma rodzinna. Gospodarze to ludzie kochający swoją ziemię i wkładający mnóstwo nie tylko pracy ale i serca w każdy etap produkcji oliwy zaczynając od przycinania drzew wiosną. Cały proces tłoczenia za zimno odbywa się zgodnie z tradycyjnymi metodami choć przy użyciu nowoczesnych maszyn. Wytwarzana w tym gospodarstwie oliwa ma najwyższą jakość i staroświecki zapach bo jest absolutnie ekologiczna. Oliwa extravergine z gospodarstwa Mezzetti charakteryzuje się bardzo wysoką jakością wynikającą nie tylko z wykorzystywania w produkcji tradycyjnych metod tłoczenia na zimno, ale też z upraw starych odmian rodzimych drzew: moraiolo toscano, frantoio, leccino. Dodatkowo gaje oliwne usytuowane są na chłodnym wzgórzu co chroni owoce przed różnymi zarazami. Oliwa ma bardzo niską zawartość kwasu – 0,20%. Charakteryzuje się owocowo-ziołowym smakiem i głębokim zielono-żółtym kolorem ze złotymi refleksami. Oliwa z tego gospodarstwa posiada wszystkie certyfikaty.