GUBBIO usytuowane na zboczu Monte Ingino, jest jednym z trzech najstarszych miasteczek Umbrii, wspaniale zachowanym przez tysiąclecia i pełnym dowodów swej chwalebnej przeszłości. O jego antycznych korzeniach świadczą Tavole Eugubine, jeden z najważniejszych dokumentów starowłoskich oraz Teatr Rzymski znajdującym się zaraz przy murach. Górująca nad resztą miasta, monumentalna Bazylika, w której znajdują się zwłoki patrona miasta św. Ubalda, umacnia średniowieczny status i siłę tego miasteczka.
W początkach XIV w., powstał wspaniały kompleks urbanistyczny złożony z Palazzo dei Consoli, który stał się symbolem miasta, Piazza Pensile i Palazzo Pretorio.
Należy również pamiętać o Palazzo Beni i Palazzodel Bargello ze sławną fontanną del Capitano del Popolo. W stylu odrodzenia powstał Palazzo Ducale Francesco Giorgio Martini, przywołujący i dokumentujący znaczące czasy panowania książąt Montefeltro, w których to miasto było integralną częścią ich księstwa.
Wielkie znaczenie ma również Cattedrale (z XIIw.), Santa Maria Nuova (we wnętrzu której podziwiać można Madonne del Belvedere namalowaną przez Ottaviana Nelli w 1413r), kościół i klasztor św. Agostino (z XIII w.), we wnętrzu którego znajduje się fresk Nelli, kościół i klasztor św. Francesco (z XIII w.), oraz kościoły: św. Govanni (z XII w.) z charakterystyczną fasadą i dzwonnicą w stylu romańskim, św. Pietro rozbudowany w 1505r., i św. Domenico rozbudowany w XIV w.
Warte zobaczenia są:
Corsa dei Ceri e Festa del Patrono San Ubaldo odbywająca się corocznie 15 maja. I Ceri są to trzy wysokie i ciężkie, wykonane ręcznie, z drewna, a mające ok 4 metrów i ważące ok 400 kg tzw „ceri – świece”, z których pierwsza przynależna jest patronowi miasta Sant’Ubaldo, druga San Giorgio i trzecia Sant’Antonio. Na końcu każdej z tzw. świec znajduje się figura przedstawiająca w/w świętych, przy czym św. Ubaldo dedykowany jest murarzom, św. Giorgio handlarzom, a św. Antonio chłopom. Wszystkie trzy przenoszone są z maksymalną prędkością wąskimi, obleganymi przez tłum, uliczkami miasta do bazyliki S. Ubaldo i muszą one dotrzeć na miejsce w w/w porządku.
W kuchni Gubbio warte spróbowania są między innymi Formaggio Con Tartufo Bianco e Nero – to sezonowane przez ok. 2 miesiące sery z dodatkiem trufli. Produkowane są one również w okolicach Umbertide czy Citta di Castello.