Castiglione del Lago – powstało na skalistym cyplu wcinającym się w wody jeziora Trasimeno (Trazymeńskiego).
Znaleziska archeologiczne na tych terenach świadczą o tym, że już w czasach gdy ziemie te zamieszkiwane były przez Etrusków, znajdowało się tu małe centrum. Po czasach panowania nad tymi terenami rzymian pozostały ruiny willi z II w., p. n. e.
Około XIII w., Castiglione znajduje się pod panowaniem imperatora Federico II, potem przechodzi pod panowanie papiestwa. W roku 1550 papież Giulio III oddaje Castiglione w prezencie swojej siostrze Jacoma i swym siostrzeńcom Ascanio i Fulvio Della Corgna. W XVII w., ród Della Corgna wygasa a Castiglione przechodzi znów pod panowanie kościoła, pod którego panowaniem pozostaje aż do powstania Księstwa Włoch.
Historyczne centrum miasteczka wciąż otoczone jest średniowiecznymi murami obronnymi z trzema wejściami – Porte Fiorentina, Senese i Perugina. Wart uwagi jest znajdujący się tu zamek – Rocca del Leone będący jedną z bardziej interesujących umbryjskich budowli militarnych powstałych w średniowieczu.
Drugim, godnym uwagi budynkiem jest palazzo Ducale o della Corgna, powstały w 1560 r., przechowujący w swym wnętrzu freski Niccolò Circignani zwanym “Il Pomarancio” oraz Salvio Savini.
Ponadto warto zobaczyć:
l”chiesa di Santa Maria Maddalena” z piękną “Madonna del Latte” szkoły sieneńskiej z XIV w., oraz z freskami Mariano Pietvittori,
„Chiesa di San Domenico di Guzman” z pięknym sufitem,
piazza Mazzini,
il palazzo del Capitano del Popolo z XIII w.
Wokół miasta znajdują się również liczne osady pochodzenia etruskiego takie jak: Gioiella, Vaiano i Pozzuolo oraz znajdujące się w okolicach Panicarola „Santuario della Madonna della Carraia” wzniesione około XVII w.
Wielką wartość środowiskową ma również l’Isola Polvese największa wyspa jeziora Trasimeno stanowiąca część parku wyspa o bogatej florze, gdzie ujrzeć można m.in. lasy dębowe, wawrzyn (laur).
Kuchnia Castiglione del Lago bogata jest w ryby słodkowodne takie jak lin, węgorz, arborella oraz karp.
Warto spróbowania są: il Tegamaccio – kawałki różnych ryb w sosie pomidorowym, Il Brustico – kawałki węgorza pieczone na żarze z trzcin pochodzących znad jeziora doprawianych oliwą z oliwek, odrobiną octu soli i pieprzu.
Pośród słodyczy i deserów warto wymienić il Torcolo – okrągłe ciasto na bazie mąki, jajek cukru, mleka, drożdży i oliwy z oliwek.
Warto zobaczyć Rassegna Internazionale del Folklore – to festiwal zespołów folklorystycznych z całego świata występujących w kolejne niedziele sierpnia.