Umbria-Asyż-33ASYŻ rozciąga się na zboczu góry Subasio, powyżej równiny, do której spływają rzeki Topino i Chiascio. Jakkolwiek może zachwycać jego rzymskie pochodzenie, to o jego aktualnym wyglądzie, budynków jak i rozwiązań urbanistycznych, zadecydował rozwój miasta w okresie średniowiecza. Najstarsza część miasta chroniona jest przez system obronny złożony z ośmiu ufortyfikowanych bram wjazdowych i długiego wału obronnego, będącego wciąż w bardzo dobrym stanie oraz górujących tu dwóch zamków: La Rocca Maggiore, zbudowany przez Kardynała Albornatz w 1367, oraz La Rocca Minore.
Oprócz budowli o tak wielkim znaczeniu, turysta może zwiedzić również kościoły S. Chiara, w stylu gotyckim, pochodzi z przełomu 1257-1265, i S. Pietro niewiele młodszy, jest zdobiony eleganckim portalem o trzech rozetach.

Godna uwagi jest również katedra, dedykowana patronowi św. Rufino, która zachowała wspaniałą fasadę z rzeźbami i płaskorzeźbami, wewnątrz natomiast doznała przez stulecia licznych interwencji mających na celu odnowienie, a które w rzeczywistości zmieniły jej oryginalny XIII w., wygląd.
Na Piazza del Comune, powstałym na powierzchni dawnego forum, znajdziemy Palazzo dei Priori z 1337 r., XIII wieczny Palazzo del Capitano del Popolo i świątynię Minerwy, powstałą w ok. I w. p. n. e. z nadal nietkniętymi kolumnami i głowicami kolumn w stylu korynckim.

Na równinie znajdziemy imponującą bazylikę Santa Maria degli Angeli powstałą według projektów brata Alessi na przełomie 1569 i 1679 by chronić Kaplice della Porziuncola, gdzie św. Franciszek znalazł schronienie po tym, jak porzucił dobra doczesne (można znaleźć odniesienia do obszaru Porziuncola w dokumentach miasta Asyż sięgających roku 1000, obszaru który był tak centrum religijnym Frati Minori – Braci Mniejszych jak i uprzywilejowaną metą pielgrzymów). Św. Franciszek porzucił bogactwa i pozycję jakie gwarantowała mu rodzina i znalazł schronienie w starej kaplicy, dziś znajdującej się we wnętrzu obszernej Bazyliki di Santa Maria degli Angeli, odrestaurowanej przez Benedyktynów.
To w tym miejscu 28 marca 1211 Chiara di Favarone di Offreduccio, rozpoczęła swoje życie zakonne zakładając później zakon Klarysek, a św. Franciszek otrzymał w snach odpuszczenie grzechów od Jezusa.

Jeszcze przed zbudowaniem Bazyliki di Santa Maria degli Angeli, wizytujący Porzinucole byli tak liczni, /kroniki z 1582 r. szacują ich na 100 000/, że niezbędnym stało się stworzenie struktur mogących ich ugościć.
I tak na przykład w 1450 r. Cosimo dei Medici zażyczył sobie zbudowania „fontana delle 26 cannalle” (fontanna 26 strumieni), zwaną także „fontana dei pellegrini” (fontanną pielgrzymów), która dziś znajduje się wzdłuż boku Bazyliki. Struktura Porziuncola utrzymywana jest w typowym benedyktyńskim, rzymsko- umbryjskim stylu. Kościół zbudowany z ociosanych kamieni w kształcie kwadratu, pozostał niezmieniony z wyjątkiem dzwonnicy – tabernakulum inspirowanym stylem gotyckim, portal Ligneo (portale ligneo ) oraz fasady prawie w całości ozdobionej freskami Federica Overbeka w 1830 r.
Odrestaurowanie obiektu w 1998 roku pozwoliło zapobiec dalszym zniszczeniom kaplicy jak również odnowić freski , znajdujące się za ołtarzem a powstałe w 1393 r., a których twórcą był Ilario da Viterbo, jak i resztę fresku dotyczącego Crocifissione (Ukrzyżowania) znajdującego się w części (absidale ).apsydy powstałej ok. 1485r., a namalowanej przez Perugina.

Warto odwiedzić Asyż końcem czerwca kiedy to w ostatnią niedzielę tegoż miesiąca odbywa się Il Palio di Pasqua Rosata – jest to tzw „Palio della balestra” zawody w strzelaniu z kuszy pomiędzy dwoma drużynami, z których pierwsza to tzw Milites – żołnierze a druga to Boni Homines – cywile.
Całym zawodom towarzyszą stroje z epoki średniowiecza, muzyka na tamburynach, taniec, ognie, sztuczki magiczne, teatr, et cetera…

Odwiedzając Asyż należy pamiętać by spróbować specjałów Kuchni tutejszej i okolic, bazującej na wielowiekowej tradycji.


Warte spróbowania są:

umbricelli – grube spaghetti z lekkim sosem i tartym serem owczym,
gli stringozzi na przykład al tartuffo nero – to kolejny rodzaj makaronu np. z truflami, makaron ten może również być doprawiany sosem z gęsi,
crostini con rigagli di pollo – tosty z pastą przygotowaną z kurzych podrobów przyprawionych szałwią, cebulą, czosnkiem, z selerem i marchwią,
oraz różnorodność mięs przyrządzonych na rożnie.
Rocciata d’Assisi – nazwa tego ciasta pochodzi od słowa „roccia” co w tutejszym dialekcie znaczy okrągła – „tonda” a które przygotowywane jest przede wszystkim od jesieni po styczeń i spożywa się je zwłaszcza we Wszystkich Świętych. Jest to ciasto nadziewane pokrojonymi owocami takimi jak: winogrona, oraz orzeszkami pini (nasiona sosny).
Biscotti de San Francesco – i Mostaccioli – legenda mówi iż dewotka Jacopa di Sottesoli przygotowywała Św. Francesco specjalne ciasteczka wysokości palca zwane „mostaccioli”. Są to ciasteczka z mąki, miodu, migdałów, cynamonu i skórki z pomarańczy.

Galeria zdjęć