Winnica w Umbrii

Umbria słynie z win Sagrantino di Montefalco, apelacji położonej wokół Montefalco, na południe od Perugii. Tradycje winiarskie tego regionu sięgają Średniowiecza.

Panorama Asyżu

ASYŻ położony jest na zboczu góry Subasio, powyżej równiny, do której spływają rzeki Topino i Chiascio.

Uroki Umbrii

Zapraszamy do agroturystycznych posiadłości wakacyjnych w Umbrii

Panorama Spoleto

Panorama Spoleto z potężnym mostem Ponte delle Torri (o długości 230m, 10 arkad wysokich na 80 metrów), z którymi łączy się la Rocca (twierdza).

Malownicze jezioro Trassimeno z trzema wysepkami położone jest tuż przy granicy z Toskanią.

Przy najważniejszym placów Perudżi Piazza IV Novembre znajdujące się Palazzo dei Priori, katedra i fontanna Maggiore.

Święty Franciszek znalazł schronienie w starej kaplicy, dziś znajdującej się we wnętrzu obszernej Bazyliki di Santa Maria degli Angeli.

Widok z okna posiadłości agroturystycznej nad jeziorem Trassimeno

Katedra (Duomo), powstała w 1263 r., uznana za najwspanialszą i najważniejszą budowlę miasta, ze swoją wspaniałą gotycką fasadą, bogactwem dekoracji i wewnętrznymi kaplicami.

 

Perugia

Umbria-Perudżia-17PERUGIA zwana wielką „Arce Guelfa” wznosi się w centrum regionu, ze swoimi 5 historycznymi dzielnicami zamkniętymi wewnątrz pozostałości murów etruskich. Te olbrzymie bastiony były zbudowane z ogromnych kwadratowych bloków skalnych ułożonych jeden na drugim, a które są wciąż jeszcze widocznej na długich odcinkach.

Kiedy Rzym był tylko trochę większy od obozowiska z chat, w etruskiej Perugii otwierało się 7 dużych bram, pośród których była imponująca Porta Pulchra lub też Augusta z epoki etruskiej.
Wchodząc przez Porta San Pietro, zrobionej od zewnątrz przez Agostina di Duccio w 1475 r., na prawo natkniemy się na bazylikę San Dominico, na klasztornych krużgankach i w przyległym klasztorze znajduje się ważne muzeum Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria – posiadające jedne z największych zbiorów etruskich. Idąc dalej docieramy do La Piazza del Sopramuro, gdzie znajduje się czternastowieczny budynek dell’Universita’ Vecchia, złączony z Palazzo del Capitano del Popolo. Dalej, po krótkim podejściu w górę, znajduje się jeden z najważniejszych placów Włoch, Piazza IV Novembre. Znajdujące się tu Palazzo dei Priori, Katedra i Fontana Maggiore w centrum, czyniąc z Piazza Grande di Perugia (Piazza IV Novembre) wspaniały kompleks zabytkowy.

Na koniec Corso Vannucci znajduje się sławny giardino-belvedere, plac sięgający do krawędzi wzniesienia z „balkonem” i miejscem widokowym, który został stworzony powyżej podstawy Rocca Paolina, fortecy ufundowanej przez Papieża Paolo III w 1540 r ((zburzonej po zjednoczeniu Włoch). Ta podstawa obejmuje poniżej olbrzymi dzwon, całą dzielnicę starej Peruggi, obumarłe miasto, swego rodzaju Średniowieczne Pompeje przywrócone na światło dzienne, zwiedzenie których jest naprawdę fascynujące.
Podejście i schody Perugii są olbrzymie i nieco strome, zarówno te powstałe w czasach dawnych jak i te z epok nam bliższych, jedne z nich stanowią Via delle Prome. Ruszając od l’Arco d”Augusto (łuku Augusta), wchodzimy na rampę prowadzącą do najwyższego miejsca w Perugii warowni Porta Sole wzniesionej w XIV w przez Gattapone, która została zniszczona przez rozwścieczony lud.

Jednakże nawet najkrótsza wycieczka nie może pominąć kompleksu św. Franciszka, z kaplicą św. Bernarda, dzieła Agostino di Duccio, który pokrył fasadę płaskorzeźbami wymodelowanymi z gracją i finezją, czyniąc z nich prawdziwe dzieło rzeźby renesansu.

Odwiedzając miasto warto skosztować tutejszych makaronów z sosami pomidorowymi czy grzybowymi, bruschetta con l’olio nuovo, czy torta di Pasqua – zrobionej z jajek i twarogu, La „torta al testo” – znane od dawnych czasów jest typowym ciastem z mąki, wody, oliwy z oliwek i w niektórych przypadkach dodawane są drożdże. Swoją nazwę ciasto zawdzięcza „testo” rodzajowi kamienia ognioodpornego, który nagrzewało się w ogniu i używało do upieczenia tegoż ciasta. Dziś ciasto to nadziewane jest prosciutto, gotowaną kiełbasą i takimiż warzywami, pieczonym prosięciem, serem stracchino i rukolą.

Nie należy również zapominać o czekoladkach znanych w całych Włoszech pod nazwą „Baci” które produkowane są w jednej ze znajdujących się w Perugii fabryk czekolady powstałej na początku XX w.
Warta zobaczenia jest również „festa Eurochocolate” odbywająca się corocznie w październiku, od 1994 r. Jest to najsłodsze święto we Włoszech, podczas którego miasto zmienia się w laboratorium cukiernicze pod otwartym niebem, a podczas którego znani mistrzowie i artyści przygotowują swe czekoladowe dzieła.


Galeria zdjęć